woensdag 31 augustus 2011

Transferwindow schadelijk voor Eredivisie of raamwerk voor versterking?

De KNVB lobbiet voor een verandering van de transferwindow, maar vindt internationaal weinig steun. Volgens de KNVB zorgt de huidige deadline voor competitievervalsing, aangezien elftallen totaal over de kop gegooid kunhttp://www.blogger.com/img/blank.gifnen worden terwijl de competitie al vier ronden onderweg is. Een andere reden is, dat clubs in de Eredivisie in de problemen kunnen komen als vlak voor de deadline sterspelers vertrekken, die zo snel niet meer vervangen kunnen worden. De KNVB ziet de eigen competitie en clubs dus als een slachtoffers.

Deze discussie vindt elk jaar rond 31 augustus plaats en altijd wordt uitgegaan van de negatieve invloed van de transferdeadline. Deze biedt echter genoeg kansen en clubs spelen graag de tactische spelletjes om de beste deals te maken. Natuurlijk is het lastig om de kwaliteit van een elftal op peil te houden als een topspeler op de laatste dag van de transferwindow elders tekent, maar dat is mede het gevolg van de verkooptactieken. Nu pas verkopen in plaats van tien of veertien dagen eerder levert al gauw een paar ton extra op. Hoe belangrijk die extra centen ook zijn, clubs maken die afweging zelf. Zo had Bryan Ruiz Enschede al veel eerder achter zich kunnen laten en had Joop Munsterman alle tijd gehad om een vervanger aan te trekken. It's all in the business.

Hoe is het de Nederlandse clubs eigenlijk vergaan? Is 31 augustus een vloek of een zegen voor de Eredivisie? De Nederlandse BVO's zijn er over het algemeen niet zwakker op geworden. Het verlies van Bryan Ruiz is voor FC Twente een flinke dreun, maar daar staat de komst van de zeer gewilde Leroy Fer tegenover. Feyenoord wilde Fer aanvankelijk koste wat kost niet kwijt. Een sterk potje blufpoker van Martin van Geel blijkt nu, want er is een flinke zak geld binnengesleept en met de gehuurde John Guidetti en Otman Bakkal is het Ferlies keurig gecompenseerd.

Ajax kan ook tevreden zijn. Niemand vertrok. Het elftal werd zelfs aangevuld met Dmitry Bulykin. Een prima tweede spits, die doodlopende wedstrijden open kan breken. PSV haalt op de valreep Tim Matavz alsnog in huis en heeft wat het wilde: een makkelijk scorende spits. FC Groningen kreeg voor Matavz een lekker bedrag en kan eindelijk David Texeira op het vliegtuig naar Nederland laten stappen. Tevens zorgen de Matavzmiljoenen ervoor, dat Hans Nijland Dusan Tadic in Groningen kan houden. De buit is zogezegd al binnen.

Ook andere clubs hebben de gelederen weten te versterken, terwijl verwachte vertrekken uitbleven. Zo verwelkomt NEC Género Zeefuik en Krisztián Vadócz, terwijl het Lasse Schöne niet hoeft uit te zwaaien. Verder blijven onder meer AZ en Heerenveen (met de zeer gewilde Oussama Assaidi en Luciano Narsingh in de gelederen) in tact.

Alle transfers op een rijtje gezet, zullen de meeste technisch directeurs na middernacht tevreden kunnen gaan slapen. Voetballers zijn content met nieuwe carrierestappen en hun zaakwaarnemers badderen als Dagobert Ducks in het geld. Iedereen tevreden, behalve de KNVB, maar er is geen steun uit andere landen. Supporters hoor je ook al niet klagen over competitievervalsing. De bond lijkt een roepende in de woestijn. Aangezien de Eredivisieclubs creatief genoeg om lijken te gaan met de deadline, zal dat ook wel zo blijven. Iedereen denkt in kansen, de KNVB nog in beperkingen.

dinsdag 30 augustus 2011

Nuke die maan! En straks de kermis?

De NASA is met een plan op de proppen gekomen om kerncentrales op de maan te plaatsen. Het gaat hier niet om een gevaarte dat we goed kennen sinds de rampzalige gebeurtenissen in Japan en haal je maar helemaal geen beelden in je hoofd van die roestende rammelbak in Tsjernobyl. Nee, de NASA pakt het groots klein aan!

De maancentrales zouden niet groter moeten worden dan 45 bij 76 centimeter. Lekker compact! Handig! Deze kleine nucleaire accu kan evenveel energie opwekken als hier op aarde nodig is om acht huishoudens mee van stroom te voorzien. Op de maan moeten de minicentrales een onbemande ruimtebasis van energie gaan voorzien. In 2012 zullen de kleine kerncentrales eerst (op aarde) moeten worden gedemonstreerd.

Een mooie ontwikkeling in de ruimtevaart natuurlijk, hoewel het toekomstbeeld van wetenschappers mij wel enigszins verontrust. In de (verre) toekomst zouden ruimtekerncentrales bijvoorbeeld buitenaardse koloniën van stroom moeten kunnen voorzien. Ik zie direct beelden voor me uit Starship Troopers en Total Recall. Nee, laat maar zitten.

Waar de compacte energieleveranciers mij ideaal voor lijken, zijn kermissen en braderieën. Vaak zie (en hoor!) je daar een mobiele generator stampend zijn werk doen. Zou het niet ideaal zijn als daarvoor in de plaats een klein stroomkoffertje ergens weggemoffeld kan worden? Het bijkomende afval baart me geen zorgen: dat kan je op de kermis vast goed gebruiken voor een mooi suikerspinnenkleurtje. En verder gevaar? Ach, het zou toch spectaculair zijn om de Polyp-inktvis weggeblazen te zien worden door een paddenstoel!

Test 1, 2, 3

Bam! Harde Knal jonguh!

Met berichten over media, actualiteiten, cultuur, sport, politiek en geschiedenis. Wat mij bezighoudt dus. Geschreeuw gecombineerd met voldoende wol en met de impact van een bom(metje)...