dinsdag 30 augustus 2011

Nuke die maan! En straks de kermis?

De NASA is met een plan op de proppen gekomen om kerncentrales op de maan te plaatsen. Het gaat hier niet om een gevaarte dat we goed kennen sinds de rampzalige gebeurtenissen in Japan en haal je maar helemaal geen beelden in je hoofd van die roestende rammelbak in Tsjernobyl. Nee, de NASA pakt het groots klein aan!

De maancentrales zouden niet groter moeten worden dan 45 bij 76 centimeter. Lekker compact! Handig! Deze kleine nucleaire accu kan evenveel energie opwekken als hier op aarde nodig is om acht huishoudens mee van stroom te voorzien. Op de maan moeten de minicentrales een onbemande ruimtebasis van energie gaan voorzien. In 2012 zullen de kleine kerncentrales eerst (op aarde) moeten worden gedemonstreerd.

Een mooie ontwikkeling in de ruimtevaart natuurlijk, hoewel het toekomstbeeld van wetenschappers mij wel enigszins verontrust. In de (verre) toekomst zouden ruimtekerncentrales bijvoorbeeld buitenaardse koloniën van stroom moeten kunnen voorzien. Ik zie direct beelden voor me uit Starship Troopers en Total Recall. Nee, laat maar zitten.

Waar de compacte energieleveranciers mij ideaal voor lijken, zijn kermissen en braderieën. Vaak zie (en hoor!) je daar een mobiele generator stampend zijn werk doen. Zou het niet ideaal zijn als daarvoor in de plaats een klein stroomkoffertje ergens weggemoffeld kan worden? Het bijkomende afval baart me geen zorgen: dat kan je op de kermis vast goed gebruiken voor een mooi suikerspinnenkleurtje. En verder gevaar? Ach, het zou toch spectaculair zijn om de Polyp-inktvis weggeblazen te zien worden door een paddenstoel!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten